Codependența

 

Vreau să începem această temă cu sublinierea unui lucru esențial: Abstinența dependentului este exclusiv responsabilitatea sa, nicidecum a ta ca susținător.

Dacă îți asumi tu acest lucru, nu numai că îți faci ție rău, dar îi faci și celui drag, mai precis afectându-i stima de sine. Pentru că acesta va simți că e controlat și implicit, că cei dragi nu au încredere în el. Va simți și că nu are mare lucru de făcut, pentru că vei face tu. Și nu asta ne dorim.

Așadar, trebuie să vorbim din nou despre nevoia de adaptare constantă a abordării tale, pe tot parcursul procesului. În fazele ulterioare procesului de reabilitare (descrise în cartea mea, în detaliu, ca fazele III-IV), treaba ta de “supraveghetor” s-a terminat și trebuie să ai încredere. Pur și simplu nu ai de ales. Trebuie să aveți, toți cei implicați, încredere că sămânța sădită în procesul de reabilitare a prins rădăcini adânci și să îi arătați, cu toții, că sunteți inspirați și mândri de povestea sa și credeți în reușită și abstinență.

Codependența este, din păcate, un fenomen și mai puțin înțeles în cultura noastră decât dependența în sine. Mă refer aici mai ales la faptul că majoritatea codependenților nu realizează că ar fi codependenți.

Vei putea citi, în cartea mea și în cele ce de mai jos, semnalele și indiciile, pentru vedea dacă te încadrezi. Fii sincer cu tine, pentru că în acest punct, devine esențial să recunoaștem și apoi să schimbăm respectivul statut, înspre binele celui drag, al tău și înspre păstrarea păcii și a echilibrului atât de greu obținute în familia ta.

Pentru că e timpul și pentru că meritați cu toții.

Profilul codependentului

Cei mai  mulți dintre cei predispuși să devină codependenți sunt așa-numiții “salvatori”, tendințele manifestându-se încă dintr-o copilărie tumultoasă, în care a trebuit să joace rolul de “copil-erou”.

Aceștia erau cei care se străduiau să mențină pacea și armonia în familie cu orice preț, adesea prin sacrificiu personal, motiv pentru care, cel mai probabil, s-au maturizat mult prea devreme. Sunt acei oameni deosebiți, empatici și altruiști, ca și tine și ca și mine, care fac lumea mai bună, dar care, undeva pe drum, din disperare, suferință sau neputință, au depășit o limită, riscând să se piardă cu totul pe sine în povestea altcuiva.

Rolul codependenților în consum

Majoritatea dependenților au în jurul lor codependenți, aceștia fiind fie creați, fie găsiți, în principiu din cauză că este atât de mare nevoie de ei. Crezând că ajută, ei nici nu realizează că de fapt facilitează modul de viață al dependenților, prin faptul că se îngrijesc de respectivii și de asigurarea stilului lor de viață — un stil de viață în care consumul poate continua liniștit, pentru că întreaga responsabilitate pentru viața consumatorului a fost preluată de către codependent.

Semnalele codependenței 

Semnalele codependenței sunt multe și nuanțate, însă cele mai clare și des întâlnite, sunt:

  • Controlul — Am întâlnit, de exemplu, codependenți care ascundeau tot alcoolul din casă, dormeau cu sticle de vin sub pernă, verificau frecvent conturi bancare, genți, haine, portofele și telefoane, sau chiar urmăreau dependentul pe stradă pentru a se asigura că nu consumă.
  • Lipsa iubirii sau a stimei de sine — Codependenții își asumă adesea un rol frustrant și obositor, având grijă de toată lumea din jur, într-un veșnic sacrificiu personal și prioritizând mereu nevoile altora în detrimentul propriilor nevoi.
  • Găsirea de scuze și explicații pentru comportamentul dependentului și protejarea imaginii acestuia prin minciuni, argumentări, scuze, ascunzișuri, mușamalizări, minimizări, atât în fața altora, cât și în propria percepție;
  • Dorința de a menține lucrurile sub control și armonia cu orice preț — Adesea neștiind ce altceva să mai facă, iau lucrurile în propriile mâini și nu se sfiesc de eforturi disperate, uneori chiar înjositoare, rușinoase sau intrusive, făcând totul și orice pentru a asigura încă o zi de așa-zisă liniște în casă, nefiind conștienți că soluțiile lor sunt superficiale și pe termen scurt, nicidecum o rezolvare de la sursă a problemei.

Dacă, citind toate acestea, te recunoști și identifici ca prezentând semne de codependență, aplicarea și adaptarea atentă a abordării descrise în cartea mea, poate fi și salvarea ta. Aceasta poate fi găsită pe website-ul meu, hopeforaddicts.org.

În fiecare capitol, precum și în recapitularea dinspre finalul cărții, poți citi și reciti cele necesare, înspre a-ți adapta abordarea în mod constant și a învăța cele necesare pentru a-l susține în mod sănătos pe cel drag și a ieși din codependență.

Dacă nu ești sigur dacă ești sau nu codependent, poți să te consulți cu un specialist. Sau, dacă preferi, îți pot oferi o părere chiar eu, pe adresa de e-mail hope.rivers@outlook.com.

Domnul fie cu voi în lupta voastră.

Love,

Hope

P.S. Ești o persoană
Extraordinară!

Share pe:

Articole similare